Ondanks alle pasta en pizza’s kent Italië een uitgebreide sandwichcultuur. In vervlogen tijden was brood een goedkoop lunch alternatief voor de hardwerkende arbeider. Weinig anders dan bij ons dus. Grappig is wel dat de levensgenieters uit de laars er weer een smakelijk en gevarieerd feestje van maken. Zo lunchen ze in Florence met rijk belegde ‘semilini’ (Italiaanse bollen), kent Genua de ongeëvenaarde ‘foccaccia’ en komen ze rond het Comomeer goed weg met hun ‘ciabatta’.

Piadina Romagnola

Het meest opvallende broodje komt echter uit de historische steden van Emilia-Romagna, zoals Cesena, Ravenna Forli. Piadina is een ongerezen brood (flatbread), wat we tegenwoordig een ‘wrap’ noemen. Al in 1371 beschrijft Kardinaal Anglico het brood van zijn onderdanen dat gemaakt wordt met wit meel, zout en water met toevoeging van wat melk en varkensvet. Het zal je niet verbazen dat het laatste ingrediënt tegenwoordig meestal wordt vervangen door olijfolie.

Piadineria

De oorsprong van Piadina is nog veel ouder en stamt waarschijnlijk uit het Oosten, in de dagen van het Byzantijnse rijk. De naam is een verbastering van het Oud-Romaanse woord ‘piè’. Tegenwoordig is de Piadina onverminderd populair in Italië. Dit brood wordt traditioneel gebakken op een terracotta schotel, ‘teggia’ genaamd en verkocht in gespecialiseerde kioskjes, zogenaamde ‘piadineria’. Ze worden direct na de bereiding warm gegeten, belegd met vleeswaren (parmaham), verse kaas (squacquerone of stracchino) en salade. Uiteraard is er ook een zoete variant, met bijvoorbeeld jam of de onvermijdelijke nutella.

 

Piadina
Bron: www.tripadvisor.it