De lente kan me niet vroeg genoeg komen, ik kan wachten op de eerste tekenen van het voorjaar. Om het even wat, de eerste krokussen of de strandtenten op Scheveningen die weer worden opgebouwd. Van mijn part rokjesdag of het begin van de zomertijd. Laat maar komen. Het allereerste signaal van het Europese BBQ seizoen komt traditioneel uit Catalonië. De Catalanen zijn zo vroeg dat ik het ieder jaar weer mis. Ze vieren de naderende lente al vanaf eind januari met hun immens populaire Calçotadas. Dat is het feest van de calçot, een lokale lente-ui, met de omvang van een prei. De komende maanden speelt vlees de tweede viool op de Catalaanse grills.

Calcotada
This picture of Restaurant Vegas de Matute is courtesy of tripadvisor.

Valls

Deze Catalaanse specialiteit ontstond doordat boer Xat de Banaiges uit Valls rond 1900 zijn uien gedurende de groeiperiode voortdurend met nieuwe aarde bedekte. Dat bedekken heet Calçar in het Catalaans. Hierdoor kregen zijn uien een groter eetbaar wit gedeelte. Dezelfde methode wordt bij ons bij het kweken van witte asperges gebruikt. De nieuwe oogst en de naderende lente vieren de Catalanen met een simpel recept. De calçot worden op een open vuur gegrild tot ze zwart geblakerd zijn. Vervolgens worden ze in kranten gerold om na te stomen en af te koelen.

Romesco

De eetbare witte kern wordt uit de verkoolde buitenkant getrokken en in een Romesco saus gedipt. Romesco saus is een dikke saus op basis van ñora pepers, tomaat, knoflook, hazelnoten, amandelen en peterselie. De oorsprong van deze saus ligt in Tarragona. Deelnemers aan de Calçotada laten grote hoeveelheden uien als haringen naar binnen glijden. Uiteraard weggespoeld met vergelijkbare hoeveelheden rode wijn en cava. Soms denk ik wel eens dat ze niet voor de lente-uien komen. Dat maakt dit groentefestival zelfs voor de grootste carnivoor interessant. Het blijft tenslotte de eerste BBQ van het jaar.